Crimă în familie, de Cara Hunter (recenzie)

 Ce cărți speciale ați mai citit în ultima vreme?

 Când mă gândesc eu la o astfel de lectură, primul titlu care îmi vine în minte este Crimă în familie, de Cara Hunter - și nu doar pentru că este un thriller popular, ci pentru că întreaga carte este scrisă într-un stil inedit, aproape cinematografic, ca un scenariu de televiziune.


 Povestea pornește de la un caz ficțional nerezolvat, care a șocat opinia publică: în decembrie 2003, Luke Ryder a fost găsit mort în grădina casei sale, iar poliția nu a reușit să identifice vreun suspect. Douăzeci de ani mai târziu, emisiunea de investigație Notoriu decide să redeschidă cazul, aducând laolaltă o echipă formată din șase experți pentru a reanaliza probele. Rapoartele de autopsie, fotografiile de la locul crimei, mărturiile contradictorii – toate sunt readuse în fața publicului, iar ancheta ia rapid o turnură neașteptată, căci, multe persoane par mai înșelătoare decât s-ar crede.

 O spun încă de acum, mi-a plăcut mult această carte. Pe lângă stilul de scriere care te introduce direct în mijlocul investigației, am apreciat și structura narativă. Personajele sunt puține, ceea ce creează un cadru intim, aproape claustrofobic, iar fiecare detaliu pare să conteze. În plus, ai ocazia să îți faci propriile teorii – și, recunosc, de câteva ori am ghicit corect! Romanul trage de tine înspre a-ți forma propriile ipoteze, practic te provoacă să analizezi indiciile și să încerci să rezolvi misterul înaintea experților.

 Un alt aspect care mi-a plăcut a fost modul în care fiecare pistă este analizată din perspective diferite. Nu avem doar o singură anchetă liniară, ci mai multe unghiuri, fiecare aducând noi detalii care schimbă complet imaginea de ansamblu. Tocmai de aceea cele 560 de pagini pur și simplu zboară. Există o mulțime de dezbateri și puncte în contradictoriu.


 Totuși, singura mea reținere a fost legată de final. Nu pot spune că a fost dezamăgitor, dar, având în vedere complexitatea cazului și numeroasele piste explorate, mă așteptam la o revelație mai șocantă. Nu este nici pe departe un final prost, doar că mi s-a părut ușor previzibil. Când ai o poveste atât de bine construită, speri ca și concluzia să fie la fel de spectaculoasă.

 Dar recomand această carte? Categoric! Nu prea vorbesc atât de entuziast în recenzii, dar această lectură chiar este o experiență. Dacă vrei să citești ceva care depășește granița obișnuită a unui thriller, atunci ai nimerit perfect.

  • Notă: 4/5;
  • Pagini: 560;
  • Editură: Trei;
  • O poți găsi aici.

Mai nouă Mai veche