Noi, carnivorii, de Agustina Bazterrica (recenzie)

 Dacă ar fi să descriu următoarea carte în două cuvinte, acestea ar fi "cinică" și "devastatoare".

 "Noi, carnivorii” de Agustina Bazterrica mi-a atras atenția de ceva timp. Dacă părerile cititorilor și coperta m-au făcut curios, tema abordată m-a convins iremediabil să o citesc.


 Practic, urmărim o lume post-apocaliptică, în care un virus mortal a eradicat animalele comestibile, iar societatea a adoptat o soluție tulburătoare: consumul legal de carne umană, numită cinic „carne specială”. Aici, îl întâlnim pe Marcos, manager-adjunct la un abator, prins fiind între noua realitate care îi dictează să-și reprime umanitatea și propria conștiință. Pierderea familiei și povara unui tată aflat în declin îl împing să-și pună întrebări incomode despre moralitate și natura umanității, iar totul se complică atunci când primește un „cadou” viu, pe care decide să-l trateze altfel decât dictează regulile.

 Romanul ne prezintă fără menajamente implicațiile acestei noi lumi, cu toate grozăviile ei. Trecem prin crescătorii de oameni, cu bărbați, femei și copii meniți consumului. Ajungem să vedem culturi religioase dubioase, dar și vânători barbare. Toate permise într-o distopie înfiorătoare, care orbitează în jurul canibalismului, termen interzis în cadrul ei.


 Greu să rămâi fără cuvinte citind o carte, dar și mai greu este să nu mai poți continua, să ai nevoie de o pauză pentru că totul este mult prea greșit.

 Dacă vreți să citiți ceva care nu se aseamănă cu nimic întâlnit până acum, cu o poveste brutală ce vizează o societate dispusă să sacrifice totul pentru supraviețuire, atunci, "Noi, carnivorii", de Agustina Bazterrica, cred că se va încadra în acest tipar.

 Nu se va prezenta prea ușor de cuprins, mai ales datorită tuturor implicațiilor de natură politică, iar chiar dacă stilul de scriere este departe de a se numi alert, fiecare cuvânt își merită timpul său.

 Pentru mine, această carte va rămâne printre cele mai bune lecturi ale anului și sunt convins că, privindu-mi în urmă parcursul literar, îmi va reveni mereu în minte.

  • Notă: 5/5;
  • Pagini: 240;
  • Editură: Trei;
  • O poți găsi aici.

Mai nouă Mai veche