Războiul bătrânilor, de John Scalzi (recenzie)

 "Războiul bătrânilor", de John Scalzi, a fost alegerea pentru clubul de carte Armada, din luna noiembrie (la care am participat și eu :) )

 Romanul dezvoltă o poveste inedită, diferențiindu-se de o bună parte din cărțile  genului science-fiction. Practic, urmărim parcursul lui John Perry, un bărbat care, la vârsta de 75 de ani, face o alegere neobișnuită: după ce își ia rămas-bun de la trecutul său vizitând mormântul soției, se înrolează în Forțele Coloniale de Apărare (FCA). 


 Realitatea timpurilor sale este aceasta: omenirea a cucerit stelele, dar se confruntă cu o competiție acerbă pentru planetele locuibile, iar războiul devine o constantă. Totuși, spre deosebire de alte armate, FCA recrutează pensionari, oameni cu înțelepciunea și experiența dobândite de-a lungul vieții.

 John acceptă să se înroleze, conștient că nu se va mai întoarce niciodată pe Pământ, dar fără să știe ce îl așteaptă cu adevărat. În decursul a doi ani (formal 2, oarecum, ar trebui cam 10), trebuie să lupte pentru supraviețuire pe fronturi îndepărtate, înfruntând nu doar pericolele războiului, ci și o mare dramă emoțională peste care nu a trecut complet.

 Trebuie să spun că, la început, am fost destul de rezervat în legătură cu această carte, dar chiar nu ar fi trebuit. Încă din primele 50 de pagini mi s-a părut fascinantă problematica morală a înrolării. Totodată, pe parcurs, se va dezvolta subiectul păcii și necesitatea războiului pentru FCA. Există foarte multe drame existențiale (majoritatea legate de protagonist), iar acest lucru mi se pare că a adăugat substanță cărții.


 Singura critică pe care o pot aduce este legată mai mult de felul în care se desfășoară acțiunea - nu mi s-a părut chiar suficient de alertă, iar pe alocuri, personajul principal părea mult prea priceput la fiecare aspect al noii sale vieți. 

 Cu toate acestea, consider că "Războiul bătrânilor", de John Scalzi, este o alegere solidă pentru cititorii science-fiction, mai ales datorită universului complex pe care îl conturează într-un mod accesibil tuturor.

  • Notă: 4/5;
  • Pagini: 320;
  • Editură: Armada (Nemira);
  • O poți găsi aici.

Mai nouă Mai veche