Cărțile mele favorite din 2024

 Iată că ne aflăm din nou la finalul anului, reflectând asupra lecturilor pe care le-am parcurs, iar eu tot nu pot realiza cum a zburat timpul. Anul 2024 a fost unul plin de evenimente importante pentru mine, dar cumva, tot am reușit să descopăr povești care au rămas cu mine, care m-au făcut să gândesc în perspectivă și care pur și simplu mi-au oferit momente de evadare.


 Pentru început, anul acesta am reușit să citesc 28 de cărți, să scriu recenzii pentru 23 dintre ele și să public 6 articole. Sunt cifre de care mă simt mulțumit (chiar dacă sunt mai mici față de anul trecut), dar consider că numărul de cărți citite contează mai puțin; ce este cu adevărat important este să te bucuri de fiecare pagină, indiferent de cantitate.

 Clasamentul de astăzi cuprinde cele mai bune cărți citite de mine în perioada 1 decembrie 2023 - 1 decembrie 2024. Sper foarte tare că veți găsi ceva care să vă captiveze atenția în lista mea :) 

Top 10 cărți preferate din 2024 


Locul 10-Omulețul din perete, de Marian Coman 

 "Omulețul din perete" a fost una dintre primele cărți citite de mine în anul 2024. Romanul este compus din treisprezece povestiri, iar varianta pe care o dețin are și desene realizate de autor. De fapt, prima ediție conține doisprezece povestiri, cu una mai puțin, cea în plus fiind mai mult un jurnal al experienței din pandemie, dar care nu se putea să nu prezinte amprenta specifică autorului. 

 De-a lungul experienței de lecturare, veți avea parte de povești extrem de diverse, care vă vor purta prin experiențele unor personaje emblematice. 

 Este cu adevărat o carte cu o abordare diferită. 

Locul 9-Adevărul nu contează, de Amy Tintera

 Ajungem la o carte pe care am purtat-o cu mine în vacanță, la mare. Este exact ce pare, un thriller numai bun de citit într-o astfel de situație, cu o poveste interesantă care curge rapid și cu personaje care abundă de personalitate. 

 Cum îți dovedești nevinovăția în moartea celei mai bune prietene, când nici tu nu ești sigură dacă ești vinovată? Aceasta este principala întrebare care îi marchează existența lui Lucy, protagonista acțiunii.

 Romanul este un thriller psihologic captivant, care explorează nu doar misterul unei crime, ci și modul în care secretele, vinovăția și frica ne pot urmări chiar și atunci când credem că le-am lăsat în urmă.

Locul 8-Astfel de lucruri mărunte, de Claire Keegan 

 Prima carte de dimensiuni reduse din această listă, "Astfel de lucruri mărunte", demonstrează că și într-un număr limitat de pagini se poate construi un roman delicat și profund. Plasat în iarna dură a anului 1985, acesta nu se aruncă spre descrieri tragice, ci relatează evenimentele în așa manieră încât te tulbură și îți transmit o încărcătură afectivă însemnată.

 Romanul a fost nominalizat la Premiile Booker din anul 2022, iar dacă sunteți în căutarea unei cărți scurte ce vă va pune în dificultate, atunci cred că aceasta poate fi o alegere potrivită. 

Locul 7-Nopți albe, de Fyodor Dostoevsky

 Vorbeam despre cărți scurte, uite că am ajuns la a doua de acest fel. "Nopți albe" a fost o revelație pentru mine. Am citit-o în engleză, cam pe la începutul anului, și trebuie să spun că mi s-a părut o lectură extrem de expresivă și mișcătoare. Singurul minus pe care i l-am putut găsi este că începutul, cel puțin pentru mine, a părut cam cringe. Totuși, pe parcurs, se redresează și îți oferă pasaje pe care nu le vei uita prea ușor. O super recomand! 

Locul 6-Tăcerea vine prima, de Ioana Maria Stăncescu 

 Din categoria cărților pe care nu le uiți prea ușor, trebuie să numesc și acest roman superb. Consider că este greu să cuprind în cuvinte frumusețea stilului de scriere al autoarei, care reușește să scrie: când sensibil, când tăios, când cu o duritate unică. Am navigat prin fraze superbe și nu m-am putut abține să subliniez câteva cu creionul (lucru pe care nu obișnuiesc să-l fac). Vă recomand să-i dați o șansă, mai ales dacă sunteți în căutarea unei lecturi care explorează trauma și conflictele interioare din cadrul unei familii contemporane. 

Locul 5-Cine minte primul, de Ashley Elston 

 Sunt un mare fan thriller, iar acest roman se numără printre cele mai bune citite de mine în acest an. Este foarte alert, iar personajele sunt extrem de dinamice, fiecare având propriile secrete și motivații bine conturate, ceea ce adaugă profunzime și complexitate poveștii. Singurul lucru de care m-am putut lega în legătură cu el a fost finalul, care mi-ar fi plăcut să fie puțin mai dezvoltat. 

Locul 4-Pădurea spânzuraților, de Liviu Rebreanu 

 Un clasic care m-a răvășit total, "Pădurea spânzuraților", de Liviu Rebreanu. 

 În ciuda ritmului destul de lent, avem în față o nestemată a literaturii române (cel puțin, așa o consider eu). Subiectul este extrem de încărcat de semnificații, iar personajul principal are monologuri care nu te pot lăsa indiferent. Nu o singură dată m-am surprins reflectând la ce tocmai citisem, iar acest lucru cred că este specific unei cărți cu adevărat bune. 

Locul 3-Proiectul Hail Mary, de Andy Weir 

 Trecând deja la podium, ne întâlnim cu un gen pe care eu nu-l prea citesc în mod normal, science-fiction. "Proiectul Hail Mary" prezintă o poveste contra-cronometru în care soarta pământului este în joc. Dosit de detalii științifice și tot felul de concepte reale, acesta reușește să te transporte într-o lume minuțios construită și extrem de captivantă. Cele aproximativ 500 de pagini reușesc să te țină captiv de-a dreptul în lectură.

Locul 2-Noi, carnivorii, de Agustina Bazterrica 

 Al doilea loc pe podium revine unei distopii. "Noi, carnivorii”, de Agustina Bazterrica, mi-a atras atenția de ceva timp. Dacă părerile cititorilor și coperta m-au făcut curios, tema abordată m-a convins iremediabil să o citesc.

 Practic, urmărim o lume post-apocaliptică, în care un virus mortal a eradicat animalele comestibile, iar societatea a adoptat o soluție tulburătoare: consumul legal de carne umană, numită cinic „carne specială”.

 Dacă vreți să citiți ceva care nu se aseamănă cu nimic întâlnit până acum, cu o poveste brutală ce vizează o societate dispusă să sacrifice totul pentru supraviețuire, atunci, "Noi, carnivorii", de Agustina Bazterrica, cred că se va încadra în acest tipar.

 Pentru mine, această carte va rămâne printre cele mai bune lecturi ale anului și sunt convins că, privindu-mi în urmă parcursul literar, îmi va reveni mereu în minte.

Locul 1-Ultima carte, de Marian Coman

 Lectura care mi-a plăcut cel mai tare și care a rămas cu mine pe tot parcursul anului 2024, "Ultima carte", de Marian Coman. 

 Greu de citit o carte mai scurtă și cu o poveste mai bine pusă la punct decât aceasta. Cu doar 176 de pagini, Marian Coman reușește să conceapă o poveste antrenantă ce ne aruncă în călătorii fantastice prin universurile mai multor cărți, întâlnind personaje cel puțin speciale.

 Acțiunea se învârte în jurul lui Alex, un it-ist care plecă la muncă, dar care își găsește soția omorâtă. Singurul gând ce-i zboară prin minte este cel al răzbunării. Ajunge orbit de această dorință, iar respectiva menire îl pune în contact cu un pictor special. Pe parcurs, povestea lui Alex este alternată cu perspectiva lui Manu, un scriitor aflat în plină criză creativă. Cele două existențe se vor intersecta de mai multe ori, dar mai mult nu vă zic.

 Mi s-a părut o lectură excelentă pentru vacanță și trebuie să spun că am avut dreptate. Timpul petrecut în cozile de la vamă a zburat. Povestea este unică, personajele sunt extrem de reale, iar întregul aer "fantastic" este magistral!




 Clasamentul meu se încheie aici. Acestea sunt cele zece cărți care mi-au făcut anul mai captivant și care mi-au lăsat o stare de bine. Sper că și voi ați avut parte de un an plin de lecturi interesante și aștept cu nerăbdare să aflu recomandările voastre.

 Pe lângă acest articol, pe conturile mele de Instagram și TikTok găsiți și un top restrâns al cărților mele preferate.

 Ne revedem în 2025! 😊
Mai nouă Mai veche