Recomandări de cărți pentru Halloween

 Aflându-ne din nou în sezonul spooky, nu puteam să ratez, nici anul acesta, seria mea de recomandări tematice. Cred că este clar că sunt un mare fan al cărților întunecate, iar această perioadă a anului este perfectă pentru astfel de lecturi. Dacă și tu ai această pasiune, sper că vei găsi, printre recomandările mele, o lectură pe gustul tău.

  

Editura Nemira (Armada)

 Când mă gândesc la un thriller, mintea mea este purtată automat către Armada. Am descoperit aici cărți care m-au ținut cu adevărat în suspans, iar prima pe lista mea este "Imagini ascunse" de Jason Rekulak. Acest roman a primit destul de multe critici în mediul literar, dar nu prea am înțeles de ce. E adevărat că personajele au avut momente în care se comportau irațional, însă, per ansamblu, acțiunea a compensat. Personal, mi s-a părut o lectură ușoară și captivantă, mai ales datorită ilustrațiilor care aduceau un element aparte. Practic, avem parte de experiența unei bone, dădăcind un copil care pare că ar avea abilitatea de a interacționa cu fantomele.


 "Scânteie în beznă", de Stacy Willingham, este un thriller pe care l-am citit recent. Mi-a plăcut mult pentru latura sa dark și pot spune că m-a ajutat să nu intru în reading slump la momentul respectiv. Cartea spune povestea lui Chloe, o fată a cărei tată este un criminal în serie. La mai bine de zece ani de la incidentele nefaste, aceasta se găsește într-un alt orășel, gata de nuntă și gata să profeseze ca psiholog. Totuși, întreaga sa existență este dată peste cap de o nouă serie de crime.

 Chiar mai recent, am terminat "Proiectul Hail Mary", de Andy Weir. Am să o spun încă de acum, această carte se va afla în topul favoritelor mele din acest an. Sunt aproape sigur că nu voi citi ceva care să o detroneze din top 3. Chiar dacă este mai voluminoasă, se citește extrem de rapid, iar subiectul este unul extrem de captivant. Urmărim povestea unui posibil sfârșit al civilizației umane, iar singurul lucru care poate împiedica asta este o misiune extrem de riscantă și importantă. Nu am să povestesc mai mult, cartea aceasta trebuie neapărat citită.

 O să închei cu un clasic în materie de literatură polițistă română, anume "Enigmă la mansardă", de Rodica Ojog-Brașoveanu. Ca marea majoritate a cărților scrise de această autoare, și aici avem parte de un mister extrem de captivant. Totodată, cadrul în care are loc întreaga acțiune este perfect pentru o noapte de Halloween. 


Editura Trei 

 Am să încep cu o carte care m-a înfiorat de-a dreptul. "Noi, carnivorii", de Agustina Bazterrica, este o distopie care va pica greu multor oameni. Chiar și eu am avut momente în care m-am simțit extrem de inconfortabil citind-o. Romanul ne prezintă o lume sumbră, în care animalele au fost infectate cu un virus ce le face improprii pentru consum. În acest context, oamenii ajung să recurgă la canibalism. Sunt sigur că nu este pentru toată lumea, astfel, vă rog să vă pregătiți dacă vă doriți să o citiți. Mie, unul, mi-a plăcut mult și pot spune că se va afla în topul cărților mele favorite, chiar în primele trei.


 Următoarea mea recomandare este o carte care a fost finalistă la Premiile Booker din 2022. Este vorba despre o antologie de povestiri scurte, cu o abordare cu totul aparte. "Iepurele blestemat", de Bora Chung, sfidează granițele genurilor literare, îmbinând elemente de realism magic, horror și science-fiction. Am discutat mai în detaliu despre ea într-o recenzie pe care am publicat-o recent, dar pe scurt, merită dacă doriți ceva nonconformist, mai ales, datorită stilului twisted al povestirilor.


Editura Bookzone

 Nu am fost niciodată un fan al Freidei McFadden. Nu am citit seria "Menajera" și, până de curând, nu descoperisem nicio carte scrisă de ea. Totuși, acest lucru s-a schimbat anul acesta, când am dat peste "Să nu mă minți". A fost unul dintre cele mai bune thrillere citite de mine în ultimul timp, iar dacă vreți să citiți ceva ce ați putea termina chiar și într-o singură seară, aceasta cred că va fi o alegere solidă.

 Tricia și Ethan, proaspăt căsătoriți, găsesc un conac izolat ce pare a fi casa visurilor lor, - fosta locuință a renumitei psihiatrice Adrienne Hale, dispărută în mod misterios cu ani în urmă - însă o furtună de zăpadă îi prinde captivi în interior, blocându-le orice cale de ieșire până la calmarea vremii.

 Pentru a trece timpul, Tricia explorează conacul și descoperă o cameră secretă, unde sunt păstrate înregistrările sesiunilor de terapie ale dr. Hale. Fascinată, începe să asculte casetele, dar fiecare voce înregistrată și fiecare poveste dezvăluită o poartă mai adânc într-un amestec de secrete întunecate și de evenimente care au dus la dispariția doctoriței.


 Pe aceeași rețetă de thriller care te va ține prins în lectură, nu am putut uita de "Cine minte primul", de Ashley Elston. Cartea urmărește povestea lui Evie Porter, care, în aparență, trăiește o viață perfectă. Realitatea este că Evie nu reprezintă decât o identitate falsă, creată pentru a-i permite să se infiltreze în viața lui Ryan Sumner, un bărbat respectat, dar enigmatic.

 În timp ce încearcă să descopere adevărul din spatele misterelor care îl înconjoară pe Ryan, Evie se confruntă cu propriile dileme. Atașată de acesta, ea trebuie să aleagă între datoria sa față de șeful ei, domnul Smith, și dorința de a-și construi o viață reală, departe de minciuni și conspirații. 

 O să închei cu un alt thriller, ceva mai amuzant de această dată. "Adevărul nu contează", de Amy Tintera, este o carte care se bazează pe o întrebare răscolitoare:  Cum îți dovedești nevinovăția în moartea celei mai bune prietene, când nici tu nu ești sigur dacă ești vinovată? Această deznădejde îi marchează existența lui Lucy, protagonista romanului. Nu am să vă dau prea multe detalii care ar putea strica experiența de lecturare și am să spun doar că pentru mine, a reprezentat o lectură foarte lejeră - mai ale pentru că am citit-o în vacanță.


Editura Litera


 Nu se putea ca în acest top să nu existe și cărți scrise de Agatha Christie. Cumva, am reușit să mă limitez la doar două recomandări din portofoliul ei, iar prima este "Petrecerea de Halloween". Chiar dacă nu cred că este cea mai reușită carte scrisă de acestă autoare, se încadrează perfect în tiparele acestei ocazii speciale, fiind un mister bine dezvoltat. Totodată, nu am putut uita nici de "Calul Bălan". Printre preferatele mele, aceasta reușește să îmbine misterul metodic cu supranaturalul.  Nu știu de ce, dar este destul de subestimată în mediul online. Vă invit să decideți chiar voi.

 De la mistere din liniștita Anglie, trecem la o carte plină de mituri grecești, gata să vă înfioare. "Pacienta tăcută" este unul dintre cele mai complexe thrillere citite de mine în ultimii ani, iar finalul mi-a rămas în minte până și acum. Avem parte de misterul femeii fără glas. Alicia Berenson, o pictoriță de succes, are aparent o viață ideală alături de soțul ei, Gabriel, un fotograf de modă, în casa lor luxoasă din Londra, cu vedere către parc. Însă într-o seară, când Gabriel ajunge acasă, Alicia îl împușcă de cinci ori și, de atunci, nu mai rostește niciun cuvânt. Theo Faber, un psihoterapeut pasionat, este hotărât să descopere motivele tăcerii ei și secretul crimei, astfel, se angajează la The Grove, spitalul de maximă securitate unde este internată Alicia.


 În încheiere, sper că recomandările mele v-au atras atenția. Vă doresc un Halloween fericit și plin de lecturi captivante! :)


Mai nouă Mai veche