Recent, am terminat toate cele trei cărți scrise de Alex Michaelides și pot spune că m-am întrebat, la fel ca multă lume, care este cea mai bună dintre ele. După ce m-am gândit puțin, am realizat că, în ciuda faptului că toate trei sunt extrem de promițătoare și fiecare dintre ele poate reprezenta o lectură alertă și complexă, există o carte pe care o consider ca fiind cea mai bună.
Înainte de a începe, trebuie să vorbim puțin și despre autorul acestor trei romane. Pentru cine nu a auzit, Alex Michaelides, este un autor de origine cipriotă, ce scrie cărți cu un puternic impact psihologic. Nu trebuie neglijat nici faptul că în acestea regăsim foarte multe aspecte mitologice foarte interesante, dar nici complexitatea personajelor. Înainte de a se axa pe romane, acesta scris scenarii de film.
Trebuie să menționez și că l-am întâlnit pe Alex Michaelides la București, în cadrul evenimentului organizat de editura Litera. I-am urmărit dialogul cu Marius Constantinescu și pot spune că mi s-a părut foarte interesant, iar părerea mea despre el este una foarte bună. Cărțile sale au reprezentat pentru mine niște lecturi foarte bune de-a lungul timpului și îi apreciez mult munca.
Ultima mea interacțiune cu scrierea lui a fost prin romanul "Furia", apărut anul trecut. Aceasta este și ultima sa apariție, iar povestea este inedită. O insulă izolată, o crimă și Furia. N-am să vă spun prea multe despre acțiune, dar am să-mi exprim părerea. Dintre toate cele trei, pe acesta l-am simțit cel mai puțin. Cadrul a fost foarte interesant, exact genul de așezare pe care o prefer într-un astfel de roman, personajele au fost și ele extrem de complexe și greu de citit, iar finalul...wow. Nu m-am așteptat deloc la o astfel de încheiere. Totuși, ritmul acțiunii a fost extrem de încet, iar cuiva neinițiat în romanele lui Michaelides, nu i-aș recomanda să înceapă cu acesta. Este o carte bună, complexă, bine scrisă, cu foarte multe momente ce te țin prins în acțiune, dar pentru mine ceva a lipsit.
Trecând mai departe, "Fecioarele" a fost prima carte pe care am citit-o de la acest autor. Mi s-a părut specială prin felul în care se axează pe latura psihologică a personajelor, iar miturile grecești au fost binevenite. Acțiunea are loc într-un campus școlar, iar un grup de fete și un profesor, atrag atenția personajului principal, ce ne va însoți pe tot parcursul cărții, în drumul de a desluși misterul unor morți suspecte. La fel ca în cazul romanului anterior, finalul a fost extrem de neașteptat pentru mine.
Cu toate că mi-a plăcut foarte mult și "Fecioarele", cea mai bună carte citită de la Alex Michaelides, a fost, pentru mine, "Pacienta tăcută". Nu pot să spun ce interesantă mi s-a părut atunci când am citit-o. Personajele, premisa-Ce i s-a întâmplat femeii care și-a pierdut vocea?-, situațiile alerte, planurile acțiunii, toate au fost la nivel. Nu exagerez când spun că a fost cea mai bună carte pe care am citit-o în anul 2023. Pentru mine, nu a avut nimic de care să mă pot lega.
Toate aceste trei cărți sunt extrem de interesante, dar cuiva care dorește să intre în acest univers, i-aș recomanda să înceapă cu "Pacienta tăcută". Mi s-a părut că reprezintă una dintre cele mai bune cărți thriller recente, iar citind-o, nu te dezamăgește.
Totuși, sunt curios și de părerea voastră. Ați citit unul dintre aceste trei romane? Cum vi s-a părut?
👏
RăspundețiȘtergereMulțumesc frumos!
Ștergere