Ziua de 15 februarie reprezintă o nouă ocazie pentru a aduce reflectorul pe cărțile și pe autorii români. În marea de opțiuni străine, cred că este sănătos să promovăm și lucrările semnate de români, iar acest eveniment național mi s-a părut o ocazie foarte bună.
În fiecare an, această zi de februarie este dedicată promovării cititului și a importanței acestuia în viețile noastre, iar cu acest prilej, am selectat autorii români și cărțile acestora care mi s-au părut emblematice și indispensabile. Pe lângă acestea, am întocmit și un mic TBR cu autori și cărți la care n-am ajuns încă, dar pe care sunt tare curios să-i citesc. Clar, există o mulțime de autori buni, și sunt tare curios să descopăr o parte în viitor, dar până atunci, aceștia sunt cei care au ajuns în prima parte din acest tip de articol.
G. Călinescu
Trebuie să recunosc că până acum nu am fost un prea mare fan al clasicilor. Nu m-a atras literatura aceasta și nici premisele ei. Totuși, destul de recent, am înțeles importanța acesteia, iar opera lui G. Călinescu a devenit mai interesantă în ochii mei. Cel mai bun exemplu în acest sens este Enigma Otiliei. Un roman superb și extrem de captivant. Nu am cuvinte pentru a putea spune cât de mult m-am înșelat cu el.
Radu Paraschivescu
Prea multe romane scrise de Radu Paraschivescu n-am apucat să citesc, dar atâtea cât am reușit au fost extrem de bune. Îi urmăresc activitatea de la radio și de la podcast-uri și mă regăsesc în marea majoritate a părerilor pe care le enunță. Mi se pare că realizează lucruri foarte interesante în cadrul editurii Humanitas și am reușit chiar să-l întâlnesc la târgul Gaudeamus în 2022 și 2023. Probabil cea mai bună carte citită de la el până acum a fost Orice om îi este teamă, dar cărțile scrise sub semnătura lui de pe TBR sunt atât de promițătoare încât nu știu dacă aceasta va rămâne pe prima poziție.
Rodica Ojog-Brașoveanu
De-a lungul traseului meu în ceea ce privește literatura polițistă românească, relația mea cu romanele Rodicăi Ojog a fost una de love or hate. De multe ori i-am lăudat cărțile, iar de la fel de multe ori am spus când una nu mi-a plăcut. Probabil, cea mai bună dintre toate cele pe care eu le-am citit a fost Omul de la capătul firului, dar există destule care sunt extrem de promițătoare.
Haralamb Zincă
Un alt autor de romane polițiste, Haralamb Zincă. Trebuie să recunosc că i-am citit doar două romane, dar stilul său m-a prins foarte tare. Sunt curios de anumite cărți scrise sub semnătura sa, mai ales la ce colecție impresionantă are. Cel mai interesant aspect al literaturii sale mi se pare abilitatea de a îmbina elemente regăsite în spionaj cu o atât de mare naturalețe în lucrări nu atât de axate pe acest segment.
Marian Coman
Pe Marian Coman l-am descoperit total întâmplător, prin intermediul târgului de carte Gaudeamus. Cartea Omulețul din perete m-a captat atunci când am zărit-o, iar subiectul a arătat extrem de diferit față de ce se scrie în general în România. Nu m-am regăsit total în ea, dar prima parte a fost magistrală, iar experiența de a o citi nu se uită ușor.
Andrei Ciobanu
Până la urmă, cine nu-l știe pe Andrei Ciobanu pentru cărțile sale, îl cunoaște sigur prin prisma activităților sale în online. Eu i-am citit doar una dintre cărți, cea mai recentă, Să te mut, iar atmosfera găsită acolo este extrem diferită față de ce te-ai aștepta. Capitolele sunt scurte, dar extrem de memorabile și amuzante. Personajele au o doză zdravănă de realitate, iar nararea generală este și ea foarte primitoare parcă. Sunt curios de continuare, pentru că pare că vom avea parte de una.
AUTORI LA CARE VREAU SĂ AJUNG
Lipsa timpului mi-a permis să-mi lungesc lista de autori români la care trebuie neapărat să ajung în viitorul apropiat. Sunt extrem de diverși, cu opere de toate tipurile, iar o listă scurtă a acestora este:
- Mai-mult-ca-trecutul, de Ana Blandiana;
- Pelinul negru, de Ioana Nicolaie;
- Podul diavolului, de Radu Paraschivescu;
- Inocenții, de Ioana Pârvulescu;
- Ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, de Alina Nelega;
- Misterele Zarondiei, de Gelu F. Achiș;
- Cu inima smulsă din piept, de Radu Paraschivescu.
Se poate să fi ratat câteva nume, dar în final, aceștia sunt o parte dintre autorii români care mi-au făcut experiența de lectură mai bună. Prima parte a acestui tip de articol a fost postată în anul 2024, dar îmi propun ca în fiecare an, de ziua națională a lecturii, să revin cu încă o parte dedicată încă unui rând de autori români.
În final, sper că aveți un timp bun citind o carte românească sau oricare alta.