Sfârșitul de an a devenit în ultimul timp pentru mine o perioadă ce are o mare legătură cu lumea cărților. Atunci este black friday, iar tot atunci este și târgul de carte Gaudeamus. Am făcut o tradiție din a merge la acest tip de eveniment, iar din 2017, cu excepția anilor pandemici, nu am lipsit de la nicio ediție.
Anul acesta, târgul de carte ne-a surprins cu o locație diferită pe care nu am mai văzut-o de ceva timp, pavilionul central. O mulțime de edituri și-au anunțat prezența, iar asta ne-a dat o varietate de locuri și alegeri. Am fost și eu prezent acolo, vineri, iar totul a arătat sublim. Standurile au avut o dispunere interesantă, cărțile au fost la vedere, iar eu printre ele. Cu ocazia târgului, se organizează și evenimente specifice, precum lansări de carte. Eu m-am decis să vă fac o mică trecere în revistă a celor mai interesante apariții și lansări de la ediția Gaudeamus din 2023 pentru a nu rămâne cu impresia că ați ratat ceva.
Editura Nemira & Armada
În ultimii ani, am văzut la Nemira reeditări ale unor cărți foarte interesante. Dacă anul trecut, cartea lui Eugene Ionesco, "Un om sub semnul întrebărilor", mi-a atras atenția tare, anul acesta, "Singuraticul", de același autor, a fost vedeta pentru mine.
Editura Datagroup
Această editură este la prima ei participare la târgul Gaudeamus. Am vizitat și eu standul și pot spune că se potrivește foarte bine cu identitatea editurii, lucru ce m-a bucurat. Pentru târg, aceștia au pregătit mai multe lansări, dar mie mi-au sărit în ochi "Despre vii numai de rău", de Teodora Vescan și "Echidistanță", de Mircea Anghel. Sunt două cărți ce sună foarte promițător, totuși, dacă vreți încă o recomandare din catalogul lor, eu am fost furat de seria lui Gelu F. Achiș. Am primul volum, iar al doilea, "Cântecul zăpezilor", sună la fel de interesant.
Editura CRIME SCENE PRESS
Editura Creator
Editura Corint a pregătit destul de multe lansări, dar mie mi-a sărit în ochi cartea autorului român Bogdan Stancie, anume "Între Shengen și Levant". Pe lângă lansări, la standul editurii au strălucit volume interesante, precum "Moașa de la Auschwitz", de Anna Stuart.
Anul acesta, editura Humanitas a avut o serie de lansări ce au atras atenția foarte tare. Pentru mine, vedeta absolută a fost cartea scrisă de Ana Blandiana, "Mai mult ca trecutul". Mi-am cumpărat și eu un exemplar și sper să ajung să-l citesc cât mai rapid. Pe lângă această carte, au mai existat motive de entuziasm. Un exemplu a fost reeditarea romanului scris de Radu Paraschivescu, "Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri".