Cele mai bune cărți scrise de Agatha Christie (Top 10)


 Astăzi, pe 15 septembrie, are loc aniversarea de 133 de ani de la nașterea renumitei autoare de romane polițiste, Agatha Christie. Cred că trebuie să spun încă de la început că eu sunt un mare fan al romanelor acestei autoare - dacă nu eram, nu cred că mai scriam acest articol :) - și că îi admir tare mult munca. Scrierile ei au reprezentat, pentru o mare perioadă de timp, activitatea mea principală în domeniul lecturii, iar fără aportul acesteia, cred că genul de carte polițist nu ar fi arătat nici pe departe la fel.

 Nu mai are rost să mă leg de aspecte ca  felul în care această autoare reușește să creioneze personaje extrem de reale sau de cum misterele ei aproape de fiecare dată te lasă uimit. Toată lumea care are habar de Agatha Christie știe aceste lucruri. Eu vreau să atrag prin acest articol, fix persoanele care nu sunt atât de familiarizate cu ea și care își doresc să intre în acest univers complicat, reprezentat de toate personajele emblematice ca detectivul belgian, Hercule Poirot sau bătrânica, Miss Marple. Pentru ei, am creat un top 10 al celor mai bune cărți scrise de această autoare.

 Înainte de a trece la top-ul propriu-zis, trebuie să mai menționez că la moment, am citit în jur de cincizeci de romane marca Agatha Christie și că nu mă pot proununța în legătură cu cele care mi-au scăpat. În plus, acest top este influențat de gusturile și preferințele mele nefiind nicidecum un top absolut și care nu poate suferi modificări cu timpul. Cu acestea fiind zise, cam așa arată selecția pe care eu am pregătit-o.


 Pe primul loc, avem cel mai dark roman scris de Agatha Christie. Este o experiență inedită, iar faptul că toată lumea de pe booktok vorbește despre el, doar îi validează poziția foarte ridicată în topul meu. Merită extrem de mult să fie citit, iar pe mine nu m-a dezamăgit deloc.

 Următoarele două locuri, sunt ocupate de două dintre cele mai subestimate romane ale Agathei. "Calul Bălan" a fost cartea cu misterul ce m-a dat cel mai tare peste cap. Ancheta este pur și simplu savuroasă, inside-urile paranormale foarte interesante, iar finalul devastator. Pe de altă parte, "Cei patru mari", se situează la polul opus fiind romanul cel mai alert al acestei autoare. Este unic comparat cu tot ce a scris. Povestea te poartă peste tot cu o rapiditate extraordinară, iar personajele...nu există cuvinte pentru a le caracteriza. Clar merită mai multă recunoaștere.

 Pentru locurile patru, cinci și șase, nimeni nu cred că mă poate învinovăți. Aceste trei romane sunt poate cele mai cunoscute ale autoarei (nu știu sigur dacă "Casa strâmbă" poate fi inclusă). S-au făcut ecranizări pentru toate dintre ele (ca și pentru o mare parte din cărțile acestui top) și fiecare are o poveste ce te va purta pe o serie de piste extrem de complicate. Sunt niște cărți foarte bune și nu poți da greș cu niciuna.

 Cartea de pe locul șapte este una foarte iubită de fanii Agathei Christie și știu că mi-aș putea lua ceva hate pentru că nu se află pe o poziție ceva mai înaltă. Dintre toate cărțile acestui top, aceasta pot spune că m-a prins cel mai puțin în vraja sa. Clar, o carte bună, dar pentru mine a fost ceva mai greu de urmărit, iar finalul nu m-a surprins în felul acela plăcut caracteristic autoarei de romane polițiste. Pe tot internetul se spun numai lucruri de bine despre ea și s-ar putea ca citind-o, să ai o părere mult mai bună decât mine. Cel puțin, pentru persoana mea, aceasta se situează pe un solid loc șapte.

 Trecând la cartea locului opt, avem "Tabloul", prrima mea interacțiune cu seria "Tommy și Tuppence". Acest roman are ca protagoniști un cuplu ce este purtat spre o enigmă ce te va ține cu sufletul la gură. Chiar dacă situată ceva mai jos, aceasta rămâne una dintre cărțile mele de suflet Agatha Christie și cred că nu veți da greș cu ea.

 Ultimele două poziții sunt ocupate de două romane marca Miss Marple, o bătrânică foarte capabilă și vivace, ce te va uimi prin istețimea ei. Cu oricare ai merge, vei avea parte de o lectură excelentă. Eu, totuși, am tins mai mult spre "Oglinda spartă".

 Cu acestea fiind spuse, topul meu a luat sfârșit. Acestea, în opinia mea, sunt principalele cărți scrise de Agatha Chistie pe care oricine ar trebui să le citească și care sunt sigur că vă vor aduce o stare bună lecturându-le, așa cum mi-au adus și mie. Clar, există multe și alte cărți care merită aduse în atenție chiar dacă nu au fost numite acum, așa că am simțit nevoia unor mențiuni onorabile, trei la număr.

 Din nou, trei cărți extraordinare, ce te vor ține cu sufletul la gură și care nu-ți vor pierde timpul.

 Acest articol poate fi citit exclusiv pe website-ul "Cristian's Book Reviews", dar am pregătit și o postare pentru aceia care nu au timpul necesar. Postarea este disponibilă atât pe contul de instagram, cât și pe cel de tiktok și conține top-ul efectiv.


Mai nouă Mai veche